GÜBRELEME NEDİR?
Bitkilerin yetiştirilme amacına uygun olarak daha sağlıklı ve daha verimli olması için ihtiyacı olan bitki besin maddelerinin çeşitli yöntemlerle yetiştirme ortamına verilmesi işlemine gübreleme denir.
Bitkilerin gelişmeleri için ihtiyaç duydukları besin maddelerinin bir kısmı toprakta mevcuttur. Ancak Uzun yıllar boyu yapılan tarımsal üretim insanların topraklara verdikleri tahribat ve bunun gibi sebeplerle bitkilerin topraktan alamadıkları besin maddelerini dışarıdan bitkiye verilmesi, saksı, viyol gibi toprak dışı üretimlerde de bitkilere gerekli besin takviyeleri yapılması gerekmektedir.
Bitkiler besin elementlerinin büyük çoğunluğunu kökleri vasıtasıyla aldıkları için sağlıklı bir gübrelemenin ilk şartı bitkilerin sağlıklı köklere sahip olmalarıdır.
Gübrelemenin başlıca iki amacı vardır.
1.Toprakları bitki besin maddelerince zenginleştirmek,
2.Toprakların fiziksel ve biyolojik özelliklerini düzeltmek suretiyle yetiştirilecek bitkiye daha iyi bir gelişme ortamı sağlamaktır.
Doğru gübreleme için ;
Topraktaki besin maddelerinin belirlenmesi için toprak analizi yapılmalıdır.
Analiz sonrası önerilen gübrelerin doğru zamanda, doğru şekilde ve miktarda verilmesi sağlanmalıdır.
GÜBRELEMENİN YARARLARI NELERDİR?
Bitkilere gerekli besin maddeleri verilerek , bitki gelişimi ve verim artışı sağlanır.
Ürün kalitesi arttırılır,
Toprakta mikroorganizma faaliyeti arttırılarak toprağın verimliliği yükseltilir,
Bitkilere daha iyi bir gelişme ortamı oluşturulur,
Topraktan çeşitli şekillerde uzaklaşan besinler toprağa tekrar kazandırılır.
Bitkilerin hastalıklara karşı direnç kazanmasına yardımcı olur,
GÜBRELEME TEKNİKLERİ
Bitkisel üretimle uğraşanların asıl amacı; çevreye zarar vermeden toprağa uygulanan birim gübre ile en yüksek getiriyi ve kaliteli ürün elde etmek olmalıdır.
Bunu sağlamak için mineral gübrelerin en yüksek düzeyde yararlı olabilecek şekilde uygulanması gerekir. Bu yüzden gübrelerin uygulanma tekniği ve teknolojisi son derece önemlidir.
GÜBRELEME ŞEKİLLERİ
Toprağa uygulama
Bitkiye Uygulama
Topraksız yetiştirme ortamına uygulama
GÜBRELEME YÖNTEMLERİ
1) Toprak yüzeyine serpme
Ekim öncesinde veya sonrasında el veya gübre serpme makinesi ile toprağın üzerine ya da dikim çukuruna uygulama yöntemidir.
2) Sıraya Uygulama
Bu yöntemle gübreler tohumun ya da bitkilerin bir veya her iki yanına bant üzerine uygulanır.
3) Yapraktan Uygulama
Bitki besinlerinin suda çözünmüş şekilde bitkilere püskürtülerek verilme yöntemidir
4) Sulama suyu ile Uygulama
Fertigasyon da denilen bu uygulamada, gübreler bitkinin kök bölgesine damla sulama sistemiyle verilir.
Gübreleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğru gübreleme programı ile topraktaki besin maddesi eksiklikleri giderilir, bitki sağlığı desteklenir ve ürün kalitesi artar. Bu nedenle gübreleme yapmadan önce doğru gübre kullanım talimatlarını bilmek, bitki sağlığı için hayati önem taşır
Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için gübreleme öncesinde toprağa uygulanma zamanına ve şekline dikkat edilmelidir.
Bitkinin sağlıklı gelişimi için toprağın fiziksel yapısına en uygun gübre formuna ve dozuna karar verebilmenin en önemli yolu toprak analizi yapmaktır.
Doğru Gübreleme Takvimi
Gübreleme takvimi ile bitkinin verimini artırmak için gübreleme dönemleri; bölgenin iklimine, toprağın karakterine, gübrelenecek bitkinin cinsine ve verilecek gübrenin çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
Uygulama döneminin doğru seçilmesi, bitkinin ihtiyaç duyduğu besini istediği zaman topraktan sağlayabilmesine katkı sağlamaktadır.
İklim Koşulları
Gübreleme yapılacak bölge iklim koşulları göz önüne alınarak, ekime uygun dönemde yapılmalıdır. Gübreleme maddi kayıplara yol açmaması adına doğru zamanda yapılmalıdır.
Toprak Karakteri
Bitkiler besin kaynağını genelde kök bölgelerinden sağladıkları için toprak koşullarının iyi bilinmesi gerekmektedir
Gübreleme yapılmadan önce toprak analizi sonuçları göz önünde bulundurulur ise bitkiden verim alma oranı artar. Toprak analizi, değişen iklim koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda her sene tekrarlanmalıdır.
Bitki Cinsi
Gübreleme yapılacak bitkinin cinsi, türü gübreleme programında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biridir.
Gübre Ne Kadar Atılır?
Ne kadar gübre atılacağı, toprağın durumu, bitki türü, gübre türü, uygulama yöntemi, iklim ve toprak tipine bağlı olarak değişir.
BİLİNÇSİZ GÜBRE KULLANIMININ SONUCU NEDİR?
§ Bilinçsiz olarak kullanılan gübre, belli bir noktadan sonra üretimi artırıcı bir etken olmayıp aksine üretimi azaltıcı bir etken olur.
§ Yeraltı sularının kirlenmesine, göllerde ve nehirlerde oksijenin azalmasına ve çevreyi kirletmesine neden olur.
§ Toprak fakir düşer ve bitkileri yeterince besleyemez hale gelir.
Comentários